Hoe werkt de no-claim verklaring?

Het antwoord op je vraag:

Waar vroeger een papieren no-claim verklaring werd afgegeven worden de schadevrije jaren tegenwoordig geregisterd in een centraal register.

Verzekeringsmaatschappijen maken gebruik van een informatiesysteem, Roy-Data, om gegevens over opgebouwde schadevrije jaren te registreren. Hierin kunnen verzekeringsmaatschappijen direct zien hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
Bij toekennen van bonus malus/korting (BM korting) raadpleegt de verzekeringsmaatschappij Roy-Data om de daar geregistreerde schadevrije jaren te gebruiken om de no-claim korting toe te kennen.

Schadevrije jaren vermeld op de polis

Op iedere polis die na 1 januari 2014 is afgegeven staat het aantal schadevrije jaren vermeld dat je op de autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering hebt opgebouwd.

De schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de verzekeringsnemer en niet aan de regelmatig bestuurder.
Je kunt een opgebouwde no claim korting maar één keer gebruiken.

"Meenemen" van opgebouwde schadevrije jaren

  • Als een voertuig vervangen wordt door een ander voertuig, dan worden de opgebouwde schadevrije jaren automatisch op de nieuwe polis overgenomen.
  • Als je een voertuig vervangt, dan gaan de opgebouwde schadevrije jaren over van het oorspronkelijk voertuig naar het opvolgende voertuig.
  • Als u een ander soort voertuig gaat gebruiken, kunnen de schadevrije jaren ook worden overgezet. Ruil je de auto in voor een bestelauto dan kunnen de schadevrije jaren van de autoverzekering worden overgenomen op de nieuwe bestelautoverzekering.

Als er een voertuig bij komt, moet je opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Uitzonderingen hierop zijn ons 6-wielenplan voor de combinatie tussen een particuliere motorfiets en een auto en de tweede gezinsauto regeling.

Geldigheidsduur BM verklaring

Opgebouwde schadevrije jaren zijn niet onbeperkt houdbaar. In de regel geldt dat schadevrije jaren drie jaar geldig blijven. Heb je langer dan drie jaar geen autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering gehad? Dan ben je over het algemeen je opgebouwde schadevrije jaren kwijt. 

Terug naar overzicht
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636
info@poliscounter.nl

Wil je liever telefonisch een verzekering afsluiten of heb je vragen?

Stuur ons een bericht.
Bellen mag ook!

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30- 17.30 uur.

088 730 3636

Premie berekenen