Wat zijn schadevrije jaren?
Het antwoord op je vraag:
Door schadevrij te rijden met je (bestel)auto of motor bouw je schadevrije jaren en bonus/malus korting op. Ieder jaar dat je schadevrij rijdt, levert één schadevrij jaar op. De schadevrije jaren worden per verzekering opgebouwd en kunnen maar voor één verzekering worden gebruikt. Na beëindiging van een autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering plaatst de oude verzekeraar het aantal opgebouwde schadevrije jaren in Roy-Data, waarna de nieuwe verzekeraar de schadevrije jaren in gebruik kan nemen voor je nieuwe verzekering.
Schadevrije jaren staan op je polis
Op iedere polis of prolongatienota die na 1 januari 2014 is afgegeven staat het aantal schadevrije jaren vermeld dat op je autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering is opgebouwd.
De schadevrije jaren zijn gekoppeld aan de verzekeringsnemer en niet aan de regelmatig bestuurder. Schadevrije jaren kunnen maar één keer worden gebruikt.
Hoelang zijn je schadevrije jaren geldig?
Opgebouwde schadevrije jaren zijn niet onbeperkt houdbaar. In de regel geldt dat schadevrije jaren 3 jaar geldig blijven. Heb je langer dan 3 jaar geen autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering gehad? Dan ben je over het algemeen je opgebouwde schadevrije jaren kwijt. In sommige gevallen kunnen wij ondanks dat je schadevrije jaren zijn verlopen wat voor je betekenen. Neem gerust contact met ons op.
Wat gebeurt er met je schadevrije jaren als je schade rijdt?
Als je een eigen aanrijdingsschade of vandalismeschade claimt, dan leidt dit tot een terugval van de bonus/malus trede en dus ook van de bonus/malus korting. Per schuldschade daal je vijf tredes op de bonus/malus ladder en daalt het aantal opgebouwde schadevrije jaren met vijf. Indien je nog niet zo lang een autoverzekering, motorverzekering of bestelautoverzekering hebt en een schuldschade claimt dan kan het gebeuren dat er een negatief aantal schadevrije jaren ontstaat. Dit noemen we een malus-situatie.