Is een motorverzekering verplicht?

Het antwoord op je vraag:

Ja, je bent verplicht om je motor minimaal WA te verzekeren.

De verzekeringsplicht voor motors

Voor elke motor in Nederland geldt een verzekeringsplicht die van toepassing is vanaf het moment dat de motor op je naam staat. Als je de motor niet verzekert loop je de kans op een hoge boete. Ook als je met de motor niet actief deelneemt aan het verkeer is de verzekeringsplicht van toepassing. Je kunt zelf kiezen hoe uitgebreid je de motor wilt verzekeren, maar er moet altijd minimaal een WA motorverzekering zijn afgesloten. Dit is wettelijk vastgelegd in de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen).

Controle van de verzekeringsplicht

Het toezicht op de verzekeringsplicht wordt uitgevoerd door de RDW. Dit is een overheidsorganisatie welke er op toeziet dat alle motorrijtuigen in Nederland zijn verzekerd. Aan de hand van register controles wordt op doorlopende basis gecontroleerd of de motorrijtuigen zijn verzekerd. 

Wat als je niet voldoet aan de verzekeringsplicht?

Als je je motor niet hebt verzekerd loop je de kans te worden aangehouden door de Politie. De Politie zal een proces-verbaal opmaken. Als uit de registercontrole van de RDW blijkt dat je niet verzekerd bent ontvang je vaak een waarschuwingsbrief. In deze brief wordt je verzocht de motor alsnog te verzekeren. Doe je dit niet dan ontvang je alsnog een hoge boete.

Hoe kan ik aantonen dat mijn motor verzekerd was? 

Was je motorfiets verzekerd op het moment dat je bent aangehouden door de Politie of op het moment dat de RDW de registercontrole heeft uitgevoerd? Dan heb je een WAM Artikel 34 verklaring nodig om aan te tonen dat je motorfiets daadwerkelijk verzekerd was. Deze verklaring kun je opvragen bij je verzekeraar. 

Kan ik mijn motor alleen WA verzekeren?

Ja, je hebt ook de mogelijkheid om een WA-Beperkt Casco motorverzekering of een WA-Casco motorverzekering af te sluiten.

Terug naar overzicht
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636
info@poliscounter.nl

Wil je liever telefonisch een verzekering afsluiten of heb je vragen?

Stuur ons een bericht.
Bellen mag ook!

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30- 17.30 uur.

088 730 3636

Premie berekenen