Verbouwing verzekerd op de opstalverzekering?
Het antwoord op je vraag:
Ben je van plan om je woning te verbouwen of de woning te vergroten door bijvoorbeeld een aanbouw te plaatsen? Dan is het goed om vooraf in de polisvoorwaarden van je opstalverzekering te controleren of je woning tijdens deze werkzaamheden is verzekerd. Daarnaast is het verstandig om contact met ons op te nemen om te bekijken of de opstalverzekering nog aansluit bij de nieuwe situatie.
Bewoond en wind- en waterdicht?
Het maakt voor veel verzekeraars uit of de woning ten tijde van de aanbouw of verbouwing bewoond is en of de woning wind- en waterdicht is. Is dit niet het geval dan is er een beperkte dekking van toepassing. De dekking wordt dan veelal beperkt en je bent alleen verzekerd voor schade door:
- Brand
- Ontploffing
- Bliksem
- Storm
- Hagel
- Sneeuwdruk
- Luchtverkeer
Schade door diefstal, inbraak en vandalisme is alleen verzekerd als er braaksporen zichtbaar zijn aan het woonhuis. Dit geldt ook voor de bouwmaterialen en andere zaken die in het woonhuis staan en nog geïnstalleerd moeten worden.
Is de woning bewoond en wind- en waterdicht dan zijn de woning en de bouwmaterialen vaak zonder beperkingen verzekerd.
Wat is niet verzekerd op de opstalverzekering?
Voor de meeste schades die zich voordoen tijdens de bouw ben je met een goede opstalverzekering gewoon verzekerd. Ontwerp- en bouwfouten van de aannemer of architect zijn niet meeverzekerd. Een professionele aannemer heeft voor fouten tijdens de bouw een zogenaamde CAR-verzekering afgesloten. Zeker bij grote verbouwingen is het verstandig om een kopie van de polis van de CAR-verzekering bij de aannemer op te vragen.