Mijn auto is total loss, hoe verloopt de afwikkeling van mijn schade?

Het antwoord op je vraag:

Als je auto total loss is kan je je auto door de verzekeraarshulpdienst naar een hersteller naar keuze laten slepen. In het geval een auto (mogelijk) total loss gaat moet de omvang van de schade altijd door een expert worden vastgesteld. Expertise wordt door de verzekeraar ingeregeld. Waar en wanneer de expertise plaats moet vinden kan met ons worden afgestemd. Nadat de verzekeraar het expertiserapport heeft ontvangen, wordt de schade uitgekeerd. Je krijgt het verschil tussen de dagwaarde van de auto voor het ongeval en de waarde van de auto na het ongeval (restwaarde). De expert laat biedingen plaatsvinden voor het wrak, waarna het wrak wordt verkocht aan de hoogste bieder. De opbrengsten van het wrak worden daarna aan je overgemaakt.

Wanneer is mijn auto total loss?

Een auto kan op twee manieren total loss gaan, namelijk technisch total loss en economisch total loss. Bij technisch total loss is de auto zodanig beschadigd dat herstel niet meer mogelijk is. Bij economisch total loss is herstel nog wel mogelijk, maar is het financieel gezien niet handig om de schade te herstellen. De kosten van het herstellen van de auto zijn dan namelijk groter dan het verschil tussen de waarde van de auto voor het ongeval en de waarde van de auto na het ongeval.

De herstelkosten zijn dan dus groter dan de waardedaling van de auto.

Ik ben niet verzekerd voor een schade. Hoe wordt de schade dan afgewikkeld?

In het geval jouw auto total loss gaat en je hier niet voor verzekerd bent is dat natuurlijk vervelend. Gelukkig kan je altijd gebruik maken van de verzekeraarshulpdienst, ongeacht de dekking van jouw auto. De verzekeraarshulpdienst kan je auto slepen naar een autosloperij of schadehersteller. Hier kan je de schade dan zelf met die autosloperij of schadehersteller afwikkelen. Hoe zit het dan als iemand anders de schade aan je auto heeft veroorzaakt? Je eigen verzekeraar biedt geen dekking voor de schade, maar de schade kan wel verhaald worden op de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Ook hierbij is het nodig dat een expert de omvang van de schade vaststelt. Expertise kan worden ingeschakeld door de verzekeraar van de aansprakelijke partij, maar ook door een partij die je helpt bij het verhalen van de schade. Het proces van expertise verloopt hetzelfde als wanneer je wel voor de schade verzekerd bent, maar je ontvangt het schadebedrag pas als dit op de tegenpartij is verhaald. Als je wel verzekerd bent, wordt de schade vergoed voordat de schade is verhaald.

Wordt mijn verzekering in geval van total loss automatisch beëindigd?

Wij beëindigen de verzekering pas nadat wij van jou het vrijwaringsbewijs hebben ontvangen. De verzekering wordt dus niet automatisch beëindigd. De reden hiervan is dat er een verzekeringsplicht geldt zolang de auto nog op jouw naam staat. Als de verzekering direct bij total loss zou worden beëindigd riskeer je een boete te krijgen voor het niet verzekerd zijn. Nadat de auto aan de opkoper wordt verkocht, geeft de opkoper jou het vrijwaringsbewijs. Nadat je ons een foto of kopie van dit vrijwaringsbewijs hebt toegestuurd zullen wij de verzekering van de auto beëindigen.

Waarom moet je in sommige gevallen verplicht afstand doen van de restanten van je auto?

Als je verzekerd bent voor een schade ben je in de meeste gevallen verplicht om afstand te doen van de restanten van je auto. Je mag er dus niet voor kiezen om je auto te houden nadat de auto total loss is verklaard. Dit is geregeld in bedrijfsregeling 16. Deze bedrijfsregeling is bedoeld om criminele activiteiten die leiden tot totaal verlies van motorrijtuigen, zoals omkatten, te voorkomen door het voertuig te laten demonteren.

Terug naar overzicht
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636
info@poliscounter.nl

Wil je liever telefonisch een verzekering afsluiten of heb je vragen?

Stuur ons een bericht.
Bellen mag ook!

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30- 17.30 uur.

088 730 3636

Premie berekenen