Schade voor eigen rekening nemen, kan dat?

Het antwoord op je vraag:

Als een schade invloed heeft op je schadevrije jaren, dan heeft dat ook invloed op de korting van de verzekering met als gevolg dat de premie omhoog gaat. Gelukkig krijg je de mogelijkheid om de schade voor eigen rekening te nemen. Dit kan tot één jaar nadat de schade is afgewikkeld. Als de schade is afgewikkeld ontvang je van ons een bericht waarin staat vermeld wat er in totaal is betaald en wat de gevolgen zijn voor de premie in de komende 5 jaar. De premie die je extra moet betalen als gevolg van de schade is de premieconsequentie. Als het schadebedrag kleiner is dan de premieconsequentie, is het voor jou zinvol om de schade voor eigen rekening te nemen. Een schade voor eigen rekening nemen is niet verplicht, maar je krijgt wel altijd de mogelijkheid. Het voor eigen rekening nemen van een schade kan ook handig zijn om zo een negatief aantal schadevrije jaren te voorkomen. Het is namelijk een stuk lastiger om een auto te verzekeren met een negatief aantal schadevrije jaren.

Schade voor eigen rekening nemen? Ik ben toch gewoon verzekerd?

De gedachte dat je een schade niet voor eigen rekening hoeft te nemen, omdat je verzekerd bent voor de schade is er een die wij vaak te horen krijgen. Echter is dit helaas niet hoe het werkt. Als je bijvoorbeeld met je allrisk verzekerde auto tegen een paaltje rijdt waarbij er schade aan de bumper van je auto ontstaat, dan ben je verzekerd voor deze schade, maar is de schade wel van invloed op je schadevrije jaren. Gelukkig hebben niet alle schades invloed op je schadevrijer jaren.

In deze gevallen  heeft een schade invloed op je schadevrije jaren. Het komt erop neer dat alleen de schades die je zelf veroorzaakt invloed hebben op je schadevrije jaren. Op die manier betalen de mensen die meer schades rijden ook meer premie en hebben de mensen die juist geen schades rijden geen last van de mensen die dat wel doen. De terugval in schadevrije jaren is altijd even groot, ongeacht de omvang van de schade Het idee hierachter is dat kleine schades voor eigen rekening genomen worden en dat alleen de grotere schades worden geclaimd. Op deze manier wordt de totale schadelast niet te groot en blijven de premies voor iedereen betaalbaar.

Terug naar overzicht
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636
info@poliscounter.nl

Wil je liever telefonisch een verzekering afsluiten of heb je vragen?

Stuur ons een bericht.
Bellen mag ook!

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30- 17.30 uur.

088 730 3636

Premie berekenen