Hoe wordt de premie voor de verzuimverzekering berekend?

Het antwoord op je vraag:

De premie voor de verzuimverzekering wordt aan de hand van onderstaande factoren bepaald:

  • De branche waarin het bedrijf werkzaam is.
  • De samenstelling van het personeelsbestand.
  • Het verzuimpercentage over de afgelopen drie jaar.
  • Het gekozen dekkingspercentage.
  • De gekozen eigen risico termijn.

De branche waarin het bedrijf werkzaam is

Het risico voor de ziekteverzuimverzekering wordt voor een groot gedeelte bepaald door de branche waarin het te verzekeren bedrijf werkzaam is. Een bouwbedrijf waarbinnen veel handenarbeid wordt verricht loopt een andere risico op ziekteverzuim dan een administratiekantoor waar vooral administratieve werkzaamheden worden verricht. 

De samenstelling van het personeelsbestand

Werken er vooral ouderen of jongeren bij je bedrijf? Onderzoek wijst uit dat het gemiddelde verzuimpercentage stijgt naarmate de leeftijd toeneemt. Ook de gemiddelde verzuimduur neemt toe naarmate de leeftijd stijgt. Verzekeraars kijken daarom naar de samenstelling van het personeelsbestand voor de bepaling van de premie. 

Het verzuimpercentage over de afgelopen drie jaar 

De verzekeraar krijgt graag een indruk van het verzuim binnen jouw bedrijf. Daarom ontvangt men graag een opgave van het verzuimpercentage over de afgelopen drie jaar. Uiteraard wordt er ook gekeken naar het verzuim in jouw branche. Naarmate je meer personeel in dienst hebt krijgt het verzuim binnen de onderneming een grotere invloed op het premiepercentage dan het verzuim in de branche. 

Het gekozen dekkingspercentage

Wettelijke gezien ben je verplicht om een zieke medewerker voor minimaal 70% door te betalen. Afhankelijk van het type contract (bepaalde tijd, onbepaalde tijd of oproepkracht) geldt de verplichting om het loon door te betalen voor maximaal twee jaar. In een CAO of arbeidsovereenkomst kan zijn vastgelegd dat er een hoger percentage van het loon moeten worden doorbetaald bij ziekte. Je kunt de loondoorbetaling tot 100% verzekeren. De mate waarin je de loondoorbetaling verzekert noemen we het dekkingspercentage. Het dekkingspercentage is voor het eerste en tweede jaar apart te bepalen. Kies je voor een hoger dekkingspercentage dan betaal je een hogere premie. 

De gekozen eigen risico termijn

De uitkering van een verzuimverzekering voor een ziekte medewerker gaat in nadat de wachttijd is verlopen. De wachttijd is het eigen risico in werkdagen. De wachttijd gaat in nadat de medewerker is ziekgemeld. De minimale wachttijd is bij veel verzekeraar 2 weken (10 werkdagen of 14 dagen). Als je kiest voor een langere wachttijd dan daalt in veel gevallen het premiepercentage. Bij veel verzekeraar kun je kiezen voor een wachttijd van 10,20 30, 65 of 130 wachtdagen.

Terug naar overzicht
Niet gevonden wat je zoekt? We helpen je graag je vraag te beantwoorden. 

088 730 3636
info@poliscounter.nl

Wil je direct een offerte voor een verzuimverzekering opvragen of heb je vragen?

Bel ons of stuur ons een bericht
Offerte aanvragen via de website

Binnen één werkdag krijg je de offerte voor de verzuimverzekering toegestuurd.

Offerte aanvragen

Bel ons, dan regelen wij het

We zijn bereikbaar op werkdagen van 8:30-17:30 uur

+31 (0)88 730 36 36